luni, 16 noiembrie 2009

Despre L-Carnitină... cu recunoştinţă!

În ultimii 20 de ani, cercetările medicale s-au întrecut în identificarea cauzelor îmbătrânirii şi descoperirea remediilor care, dacă nu stopează, măcar să încetinească acest proces.
În acest context, a devenit importantă cercetarea, alături de Coenzima Q10, a Carnitinei. Imediat a luat amploarea utilizarea suplimentelor nutritive cu Carnitină, dar şi polemicile vis à vis de eficienţa acestora.
Acesta este, de fapt, motivul pentru care am ales să fac această prezentare.
Carnitina nu este un aminoacid (AA) în sens strict: are structură chimică similară cu AA, dar nu foloseşte la sinteza proteică împreună cu ei, ci este utilizată de organism ca neurotransmiţător. Suplimentele nutritive pot aduce Carnitina în 3 forme: D-Carnitină (dextro), L-Carnitină (Levo) şi forma mixtă D-L-Carnitină, dar , pentru că, L-Carnitina este derivatul pe care organismul îl produce în mod natural, se recomandă această formă. Despre ea vom discuta şi noi.
Deci, producţia proprie, este una din sursele de L-carnitină. Organismul uman sintetizează L-carnitina în prezenţa unor nivele adecvate de iod, vit B1 şi B6 şi a aminoacizilor lysină şi metionină.
O altă sursă de L-carnitină este alimentaţia. Carnea, în special cea roşie, este principala sursă alimentară de L-carnitină pentru că aceasta provine din proteinele animale. Aşa se explică de ce vegetarienii prezintă întotdeauna deficienţe în lipsa suplimentelor nutritive. Ele reprezintă astfel cea de-a 3-a sursa de L-carnitină.
Simptomele deficitului de L-carnitină pot fi comune, motiv pentru care sunt frecvent ignorate:
- confuzie;
- oboseală;
- dureri precordiale;
- slăbiciune şi crampe musculare;
- obezitate etc.
Nivelul deficitului se corelează cu severitatea simptomelor.
Rolul principal al L-carnitinei în organism este să ajute la transportul în mitocondrie a acizilor graşi (AG) cu lanţ lung. Aici, AG sunt arşi în scop energetic. Acest proces furnizează energie, în special inimii şi muşchilor, creşte utilizarea grăsimilor, reducând astfel depunerea lor în ţesuturi (inimă, ficat, muşchi scheletici).
De la această funcţie derivă toate activităţile pe care L-carnitina le dezvoltă în organism:
· scădere în greutate;
· reducerea nivelului trigliceridelor şi echilibrarea balanţei lipidelor;
· îmbunătăţeşte performanţa musculară, atât la nivelul muşchiului inimii, cât şi la nivelul muşchilor scheletici;
· îmbunătăţeşte performanţele intelectuale, etc.
Toate aceste acţiuni pe care le îndeplineşte L-carnitina sunt similare cu cele ale Coenzimei Q10.
Pornind de la această evidenţă, firma S.C. HOFIGAL S.A. a adus împreună L-carnitina şi Coenzima Q10 - ambele cosiderate metavitamine mitocondriale - în produsul L-CARNITIN COMPLEX. Prin punerea accentului pe conceptul de cardioprotecţie, care a luat o amploare deosebită în ultima vreme datorită riscului crescut de boli cardio-vasculare, producătorul nu s-a oprit la asocierea celor două şi a mai adăugat extract total de cătină şi extract de zmeur.
L-CARNITIN COMPLEX se bucură de sinergismul celor 4 componente, astfel că rezultatele sunt mai prompte şi mai ample. Produsul se pliază perfect pe nevoile metabolismului cardiac. Inima este un organ care se contractă şi se relaxează ritmic toată viaţa şi orice suferinţă a sa are repercusiuni negative asupra întregului organism. Miocardul, respectiv muşchiul cardiac, foloseşte drept combustibil acizi graşi din sângele coronarian. Aceştia asigură 60-70% din energia necesară funcţionării. L-carnitina se ocupă de extragerea acizilor graşi din ţesuturi şi transportul acestora la celula cardiacă. Această celulă este predominant aerobă să are în consecinţă nevoie de cantităţi mari de oxigen. Aici intră în scenă Coenzima Q10 care se ocupă de extragerea maximală a oxigenului din aport şi transportul lui la celulele necesitante, deci şi la celula cardiacă. Aşa se face că asocierea L-carnitinei cu Coenzima Q10 optimizează întreaga activitatea şi funcţiile cardiace.
Toate procesele metabolice care interesează celulala miocardică se desfăşoară sub cataliză enzimatică. Extractul total de cătină este cel care oferă substratul energetic suplimentar acestor procese metabolice, în timp ce extractul de zmeur, bogat în taninuri şi antociani vine să completeze acţiunea de cardioprotecţie a produsului.
Produsul şi-a dovedit eficienţa nu numai în prevenţie. Recuperarea în urma unui infarct miocardic acut sau accident vascular cerebral este mai rapidăşi şansele de supravieţuire cresc dacă la terapiile clasice se asociază şi L-CARNITIN COMPLEX. S-au observat, de asemenea şi reduceri ale tensiunii arteriale, echilibrări ale frecvenţei cardiace şi rărirea crizelor anginoase.
Efectul antiaging este alt punct comun al componentelor produsului. L-carnitina întârzie degradarea celulei nervoase şi a sistemului nervos prin rolul de neurotransmiţător, iar Coenzima Q10 facilitează oxigenarea celulei nervoase. Este un fapt demonstrat că administrarea zilnică de L-carnitină şi Coenzimă Q10 încetineşte evoluţia bolii Alzheimer sau a demenţei senile (ameliorează funcţia cognitivă, memoria, atenţia şi limbajul, dar şi abilităţile motorii).
Înainte de a preciza doza zilnică, trebuie menţionat că potenţialul organismului de a sintetiza L-carnitină şi Coenzimă Q10 scade odată cu înaintarea în vârstă ceea ce obliga la suplimentarea dietei zilnice cu aceşti nutrienţi încă de la 30-35 de ani.
În condiţii normale, la persoanele sănătoase, este suficientă o doză zilnică de 2-3 capsule de L-CARNITIN COMPLEX. Persoanele cu patologie cardiacă, neurologică sau psihiatrică au o indicaţie de până la 6 capsule zilnic.
De asemenea, trebuie ştiut că, datorită masei musculare mai mari, bărbaţii au un necesar mai mare decât femeile, atât de L-carnitină, cât si de Coenzimă Q10. La fel, o nevoie mai mare au şi persoanele cu alimentaţie exclusiv vegetariană, ştiut fiind faptul că alimentele de origine vegetală conţin cantităţi extrem de mici ale celor două componente.
Pledoaria pe care am făcut-o despre L-carnitină şi implicit produsul care o conţine, L-CARNITIN COMPLEX nu este decât o pledoarie pentru sănătate. Nu putem fi decât recunoscători că s-a descoperit, cercetat şi pus la îndemâna noastră această şansă la o viaţă echilibrată.
Dr. Adriana Tatomirescu

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Principala sursa, este reprezentata de carnea rosie!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cat timp se poate administra acest supliment? Luni, ani.... Este necesara intreruperea dupa o perioada anume sau pauze la intervale de timp?

    RăspundețiȘtergere